Hammerfestingen

Praktikant i Tallinn:

Storpolitikk, sivilsamfunn og vikinger

Etter oppholdet i Tallin skal Sara Mathea være hjemme, før reisen går videre til studier i Roma. Foto: Brita Bølgen

Sara Mathea Sundquist reiste i sommer ned til Tallinn for å være praktikant på den norske ambassaden. Nå er hun tilbake i byen, med mange nye opplevelser i bagasjen.

Hammerfestingen
Hammerfestingen AS

Publisert:

Annonse
Annonse
Annonse

Forrige gang Sundquist snakket med avisa Hammerfestingen hadde hun akkurat fått smakt på ambassadelivet.

– Jeg hadde vært der i kanskje ti dager. Nå er jeg vel blitt en lokal Tallin-ekspert? sier Sundquist med et lite smil.

– Preget oppholdet

Da Sundquist reiste ned, var Russlands invasjon av Ukraina som opptok befolkningen i Estland veldig mye.

– Det var høyt oppe på dagsordenen hele perioden jeg var der. Estland, sammen med de andre baltiske statene og Polen, har vært veldig offensive i både EU og NATO med å sette fokus på hvordan man skal hjelpe Ukraina og sanksjonere Russland, forteller Sundquist, og fortsetter:

Nå når praktikantperioden i Estland er over skal Sara Mathea Sundquist være hjemme en stund. her med hunden Molly. Foto: Brita Bølgen

– Da Russland iverksatte delvis mobilisering og da NordStream 2 ble sprengt merket vi at det begynte å skjerpe seg til i Estland. Da kom det russere over grensen, og grensene ble stengt. Så det preget oppholdet mitt, og det visste jeg jo litt på forhånd at det ville.

Historie og sivilsamfunn

Arbeidet Sundquist har vært involvert i på ambassaden har vært sentrert rundt promoteringen av Norge og styrke forholdet mellom Estland og Norge. Det har i følge den tidligere praktikanten ført til varierte og spennende arbeidsoppgaver.

– Det er jo opp til den enkelte ambassadøren hva ambassaden jobber med, så det har vært mye forskjellig. Vi har hatt besøk fra Nidaros, og oppfølging av St.Olavs-kapell, mye nordisk ministerråd og veldig mye rundt energisamarbeid. Men det er det bilaterale forholdet som er hovedfokuset, sier Sundquist.

For en som er over gjennomsnittet interessert i historie har arbeidet med St.Olavs-kappellet vært givende for Sundquist. Men hun har også fått jobbe med et annet interesseområde; Sivilsamfunnet i Estland.

Gjennom ambassaden har Sara Mathea Sundquist deltatt i mange forskjellige fora og arbeidet med mange forskjellige temaer knyttet til forholdet mellom Norge og Estland. Foto: Privat

– Jeg skrev en oppgave om sivilt samfunn for Universitetet i Oslo, og vi har jobbet med en demokratifestival som vi holdt i august. Da fikk vi også norske besøkende, forteller Sundquist.

En annen som tok seg tid til å besøke ambassaden var utenriksminister Anniken Huitfeldt.

Et av høydepunktene for Sara Mathea Sundquist var da utenriksminister Anniken Huitfeldt besøkte ambassaden. Foto: Privat

– Det var veldig artig å ha henne på besøk, selv om det er mye papirarbeid. Hun var en dag i Tallin, og det krevde flere arbeidsdager med saksbehandling, møter og koordinering. Så ble besøket avrundet med at ministeren besøkte alle som jobber på ambassaden, det er sånt hun er flink til. Og de fleste som jobber på ambassaden er jo estere, så det er fint at de og får litt tid med sjefen, sier Sundquist.

Austrveg

De historiske båndene mellom Norge og Estland strekker seg tusen år tilbake i tid, og Sundquist peker på at felles historie og bevaringsarbeid over landegrensene er vel verdt å jobbe videre med.

– Det er jo viktig, for det viser jo at det har vært et forhold mellom landene veldig lenge. Og St.Olavs-kapellet er noe som fanger oppmerksomheten tik folk. Det er også mye spennende felles historie, som jeg vil kalle øst-slavisk historie. Det er russisk, ukrainsk og belarussisk historie, som Russland nå prøver å kuppe og gjøre til sin egen, reflekterer hun.

– I vikingetiden var leden gjennom Estland og inn i Russland det som ble kalt Austrveg, mens Irland og Storbrittania var Vestrveg, legger Sundquist til.

– Fikk masse venner

– Ble det tid til et sosialt liv også?

– Som praktikant så er man den på ambassaden med minst ansvar, og jeg fikk hele tiden høre fra ambassadøren at «Sara, nå må du gå hjem! Det er bare jeg som har lov til å vær her etter fem!», sier Sundquist og ler.

Hun forteller at hun fikk mange venner blant praktikantene som var plassert på de andre ambassadene i Tallinn, både nordiske og internasjonale.

Både Sverige, Danmark og Finland har ambassader i Tallin. De nordiske praktikantene fant godt ut av det med hverandre, i følge Sara Mathea Sundquist. Foto: Privat

– Det er ikke så mange ambassader i Tallinn, men det er jo noen. Både Finland, Sverige og Danmark har jo hatt mye nærmere kontakt med Estland opp igjennom historien, så de har mye større utestasjoner en den lille norske. Og så var jeg jo i samme bygg som den japanske ambassaden, forteller Sundquist begeistret, og fortsetter:

– Så jeg fikk masse venner i det internasjonale miljøet, men jeg var også heldig å komme inn i en etablert estisk vennegjeng. Jeg vil si jeg har hatt et rikt sosialt liv.

– De ble helt fra seg

Det ble også mulighet for Sundquist å oppleve andre praktikanters reaksjon på natur som for henne er ganske dagligdags.

– Jeg ble med en av de nederlandske praktikantene og hans venner på biltur til Rovaniemi i Finland De var helt overveldet, og satt med stjerner i øynene. Vi kjørte bil i naturen, og plutselig stod det en rein i veien. De andre ble helt fra seg, jeg lot meg ikke begeistre i like stor grad, forteller hun.

Turen ble også en bekreftelse på at hun tross alt ikke var så alt for langt hjemmefra.

– Det var en hyggelig tur, og det var jo halvveis hjem. Vi kjørte til Rovaniemi, og så kunne jeg jo bare kjørt nordover i ti timer til og være hjemme. Så Tallinn er jo ikke så langt unna, smiler Sundquist.

– Skulle dratt til øyene

– Fikk du gjort alt du ville få gjort?

– Ja! Eller, nei. De sier gjerne i Estland at det er på øyene ved kysten at man finner det ekte Estland. Jeg hadde så lyst til å dra til den største øya, som heter Saaremaa. Mange store estiske politikere kommer derfra, og de snakker en veldig tydelig estisk dialekt. I tillegg er det mange norske interesser knyttet til marin vindkraft rundt øya, forteller Sundquist.

Tallinn ligger 150 mill rett sør for Hammerfest, og er nærmere enn vår egen hovedstad. Sara Mathea Sundquist har opplevd både 30 grader pluss og forferdelige snøstormer i byen. Foto: Privat

– Dit skulle jeg gjerne dratt. Der er det ruiner av et St.Olavs-kappell. Tror man, det vet man jo ikke sikkert. Men det er sånne ting som blir oppdaget stadig vekk, legger hun til.

Baltic Pride og Roma

– Hva er planen fremover? Her du noen plan?

– Jeg må jo både starte og fullføre en master, så jeg er student fremover. Men det startet i august. Nå skal jeg være hjemme til slutten av februar, og så reiser jeg til Roma. Jeg er litt mer enn spesielt interessert i antikk historie, og det skal jeg studere der nede. Det har vært i planene lenge, sier hun.

Hun så seg ut faget allerede i fjor, men da hadde hun allerede tatt på seg andre forpliktelser.

– Nå har jeg jo en prosjektstilling på UiO, der vi forbereder en mulig studietur til Tallinn. Og jeg og den forhenværende ambassadøren har lovet at vi skal delta på Baltic Pride, så det må vi bare. Eller, jeg skal i hvertfall dra, avrunder Sundquist.