Hammerfestingen

Bilist ble stoppet og bøtelagt:

Utsyn er viktig

Politiet i Hammerfest gav et forenklet forelegg til en sjåfør som hadde slurvet med skrapingen av frontruten. Det kan i verste fall medføre tap av førerretten. Foto: Brita Bølgen

Med stabilt vintervær i vente fremover, og et våkent lokalpoliti, kan det være lurt å være nøye når man skraper bilen.

Hammerfestingen
Hammerfestingen AS

Publisert:

Annonse
Annonse
Annonse

Politiet i Hammerfest melder om at de har stoppet og bøtelagt en bilist for å ha skrapet frontruten alt for dårlig.

– Politiet har stanset et kjøretøy med dårlig utsyn på grunn av for dårlig skrapte ruter. Fører har vedtatt et forenklet forelegg for forholdet, skriver politiet på Twitter.

– Forelegg og førerkortbeslag

Et forenklet forelegg for å kjøre med for dårlig utsyn kan fort blir en dyr affære. Politiets bøtelister setter satsen på 2800 kroner for brudd på veitrafikklovens krav til sikkert utsyn fra bilen.

Er det virkelig ille stilt kan politiet utøve skjønn for hvor stor boten blir.

– Hvis halve frontruten eller mer er dekket av snø eller is, eller de trafikale forholdene på stedet er skjerpende, blir forholdet anmeldt. Påtalemyndigheten vurderer botens størrelse, som normalt er fra 4000 kroner, og en eventuell inndragning av føreretten hvis sikten er «sterkt begrenset», skriver Marianne Søhagen, seniorrådgiver for trafikksikkerhet i Norges Automobilforbund (NAF).

Både snø og is skal fjernes fra vinduet før man setter seg i førersetet. Her er jobben bare halvveis gjennomført, og bilen står trygt parkert. Foto: Brita Bølgen

Utrykningspolitiet har i uttalelser til NAF presisert at de har normer for hvordan de håndhever kravet om tilstrekkelig utsyn.

– Så lenge feltet der vindusviskerne går og de forreste sidevinduene er frie for snø, is og dugg, så gir vi ingen reaksjon, sier UP i følge Søhagen.

Vær forberedt

Med stabile vintertemperaturer i vente i Hammerfest kan det være lurt å tenke gjennom hva man kan gjøre, slik at man unngår å stå uten verktøy når frontruten er fryst over en tidlig morgen.

Søhagen oppsummerer sine tips i fire punkter:

  • Ha alltid snøkost og isskrape i bilen
  • Få bort is, snø og dugg fra vinduene
  • Tak, lykter, sidespeil og skilt skal være frie for snø
  • Har du kupévarmer - forvarm bilen


NAF anbefaler at man har en skarp isskrape tilgjengelig, og at man skjerper den med sandpapir hvis den blir sløv. Dette gjelder spesielt skraper kombinert med snøkost.

Pakk inn bilen

På internett florerer det med raske løsninger for å få vekk is og snø fra bilen. Varmt vann i en plastpose, en egen spray med alkohol og eddik og fantasifulle skrapeanretninger finnes i tusenvis av tipsvideoer.

Det er viktig å huske på utsyn gjennom bakruten, som også skal være fri for snø og is. Foto: Brita Bølgen

NAF anbefaler på sin side å dekke til frontruten eller hele bilen, og bruke forvarmer inne i bilen der det er mulig.

Og de som mener de ikke trenger store flekken for å kjøre sikkert bør passe på.

– Blir du stanset med utsyn som er mindre enn et A4-ark, beslaglegges førerkortet på stedet. Førerkortet kan beslaglegges også når du har mer utsyn, men dette avhenger av tid, sted og trafikale forhold, avrunder Søhagen.