Hammerfestingen

Sluttet seg til båtkortesje og leiren:

– Ødelegger for framtidige generasjoner

Ekteparet Karen Anne Oskal Eira og Nils Eira brukte lørdagskvelden til båttur over Repparfjorden for å delta i leiren til «Redd Repparfjorden-gjengen». I fjæra ble de tatt godt i mot av leder i Natur og Ungdom, Therese Woie. Foto: Bjørn Egil Jakobsen

Hver morgen tar reineier Nils Eira kikkerten sin og ser over fjorden om leiren til Natur og Ungdom fortsatt står på Markopneset. Lørdag tok de båten og kom over fjorden selv for å besøke leiren.

Hammerfestingen
Hammerfestingen AS

Publisert:

Sist oppdatert: 07.08.2021 kl 21:15

Annonse
Annonse
Annonse

– Det første jeg gjør før morgenkaffen er å ta kikkerten og se over fjorden. Det er flott det ungdommene gjør, sier Nils Eira til lokalavisa Hammerfestingen.

Lørdagsettermiddag la ekteparet avgårde over fjorden i plastbåten sin for å vise sin støtte til Natur og Ungdom, og båtkortesjen som var varslet til støtte i kampen mot Nussir og dumping av gruveslam i Repparfjorden.

Er på sommerbeite

For ekteparet, som bor ved Repparfjorden halve året, er kampen mot gruveselskapets planer også en kamp for å verne om matfatet sitt.

– Vi har rein på sommerbeite og bor her seks måneder i året. Vi fisker også laks. Vi er helt imot den planlagte forurensningen. Dette vil ødelegge for generasjoner, mener Karen Anne Oskal Eira, og bruker derfor lørdagskvelden for å være sammen med ungdommene i «Redd Repparfjorden-leiren».

– Slik kan vi få det i Repparfjorden, smiler reineierne Karen Anne og Nils Eira, og viser fram et fiskehode som tilfeldigvis lå i fjæra. Foto: Bjørn Egil Jakobsen

– Jeg vil ikke kalle dette demonstrasjon, men det de gjør er en fin måte å vise motstand på, fastslår Nils Eira.

Familien har hatt sommerhuset siden Nils far kjøpte huset på slutten av 1950-tallet, og i ettertid har Nils og kona overtatt. Og de har bodd sammen i 30 år, forteller paret.

Åtte båter stilte opp

Været denne sommeren har ikke vist seg fra sin beste side, men lørdag ble en skikkelig flott, solrik og varm sommerdag. Perfekt både for båttur og god leirstemning.

For Redd Repparfjord-gjengen hadde også invitert båtfolket fra Hammerfest og stedene rundt til å bli med i kortesje, og komme på land på markoppneset denne lørdagskvelden.

Mange satt i fjæra og ventet på båtkortesjen som kom fram til Markopneset rundt klokken 18.00 lørdag. Foto: Bjørn Egil Jakobsen

Åtte båter stilte opp, og Karen Anne og Nils som kom i plastbåten sin, synes flere motstandere av dumping av gruveslam i Repparfjorden godt kunne benyttet finværet til å ta seg en båttur og vise hva de mener.

– Det er langt flere båteiere og fiskere enn dette som er motstandere, men dette blir en fin kveld for oss som har kommet hit, fastslår Nils Eira.

SV stilte med båter


– Tror du motstanderne klarer å stanse gruveselskapet fra å komme hit med anleggsmaskinene?

– Om de klarer å mobilisere enda mer så kanskje. For det vi håper på er at man greier å stoppe Nussir til etter valget og at man får et nytt Storting som stanser dette, svarer Nils Eira.

I båtkortesjen så stilte partiet SV opp med fylkespartiets 1. kandidat Amy Brox Webber og 2. kandidat Johnny Ingebrigtsen, samt Tom Vegar Kiil fra Nordreisa i Troms som i flere medier har blitt omtalt som SVs «favorittkapitalist».

Deltok i båtkortesjen som gikk til Markopneset. SVs 1. kandidat Amy Brox Webber og 2. kandidat Johnny Ingebrigtsen, samt Tom Vegar Kiil (t.v.) fra Nordreisa i Troms. Også kjent av mange som leder i Norges Kystfiskarlag. Foto: Bjørn Egil Jakobsen

I tillegg til å være SV-politiker er han i likhet med Jonny Ingebrigtsen sjarkfisker, og Kiil er også leder i Norges Kystfiskarlag. De tre var tidligere på dagen før båtkortesjen og holdt appell på torget i Hammerfest.

– På fiske i Øst-Finnmark

Leder i Natur og Ungdom, Therese Woie, var selv i fjæra og tok mot båtfolket som kom og inviterte alle med seg til leiren. Til at det ikke var flere enn åtte båter sier hun:

– Det er hyggelig med de som kommer. Vi hadde bare på forhånd to båter som hadde meldt at de kom. Så åtte er bra. I tillegg har vi fått tilbakemelding om at mange fiskere er i Øst-Finnmark på fiske, sier Therese Woie, og ønsker ekteparet Eira velkommen til leiren.

Har du bilder fra arrangementer i leiren på Markopneset så send gjerne til lokalavisa: post@hammerfestingen.no. NB! Husk navn på personer som er med på bildene, og ved nærbilder av få personer så husk også og spør om det er greit.

Båtene ble ankret opp og mange kom på land for å bruke lørdagskvelden på arrangementene i leiren til Natur og Ungdom på Markopneset. Foto: Bjørn Egil Jakobsen