Hammerfestingen

Gøy på sommerskole:

– Realfag er gøy

Dina Mølmann Hansen studerer robotikk i Oslo, men kommer hjem for å lære bort realfagene til ivrige sommerskoleelever. Foto: Jonathan Jæger

Sommerskolen har ikke vært som en vanlig skole - for barna har fått gjøre eksperimenter i fem dager for få fram realfagsgleden og lærelysten.

Hammerfestingen
Hammerfestingen AS

Publisert:

Sist oppdatert: 19.08.2021 kl 10:13

Annonse
Annonse
Annonse

Dina Mølmann Hansen har for andre sommer på rad tatt turen hjem til Hammerfest for å være veileder under Forskerfabrikkens sommerskole.

– Det har vært gøy å bygge biler med solcellepanel og lære de om elektrisitet, for det er jo mitt felt. Det er kult å kunne vise at realfag er gøy og at barna er interessert i å lære, for jeg føler at realfagene har et rykte på seg å være kjedelig og vanskelig, sier hun.

Bjørk Amalie Lilleeng Paulsen storkoste seg på sommerskolen. Foto: Jonathan Jæger

– Lærer du noe selv på sommerskolen?

– Ja, man får repetert mye av naturfagen som man ikke har vært borti siden ungdomsskolen. Jeg jobber også som leksehjelp ved siden av skolen, så jeg får også erfaring med å jobbe med barn, sier hun.

Tiril Markussen Prydz, Rikke Elisabeth Betten, Linea Maria Beckmann Johansen, Ingrid Opedal, Julian Ivan, Dina Mølmann Hansen og Bjørk Amalie Lilleeng Paulsen. Foto: Jonathan Jæger

Eksperimenterer hele dagen

Mølmann Hansen studerer robotikk i Oslo og har ett år igjen før hun tar en bachelor.

– Jeg trives veldig godt. Årsaken til at jeg begynte var fordi jeg synes det er litt skummelt å tenke på, utviklingen av roboter. Hvor langt det kan gå. Det føles litt bedre når jeg kan være med å påvirke litt, sier hun.

Barna som har deltatt på sommerskolen på Baksalen skole forteller i kor at de har stortrivdes.

– Det er jo mange aktiviteter, som fotball og turn, i løpet av sommeren. Dette er ikke som vanlig skole. Vi har eksperimenter hele dagen, så det er ekstra gøy, sier Mølmann Hansen.

Samfunnsløftet Sparebank 1 Nord-Norge og Hammerfest Energi har sponset Forskerfabrikken så det blir billigere for deltakerne.

Julian Ivan har fått repetert mye av det han lærte på sommerskolen i fjor, men til neste år blir det nye ting å lære. Foto: Jonathan Jæger

På kreativt verksted

Julian Ivan deltar for andre gang og klarer ikke velge hva som har vært mest gøy.

– Vi lagde et DNA-gen av seigmenn. Først legger man tre etter hverandre med ulik farge, som blir en bokstav. Vi skrev «sur». Så stakk man en tannpirker gjennom flere og snurra på de, så ble det til DNA.

Han forteller at de også har eksplodert vann.

– Først hadde vi en liten kapsel med et lite lokk, så putter man en brusetabelett inni og når det kommer luft ut av tabeletten, så er det til slutt ikke mer plass igjen og da sier det pang.

Han synes også det var moro å lage bil.

– Forrige time hadde vi kreativ verksted. Vi lagde en solcellebil, men jeg fjerna solcellepanelet, satt på to motorer, vifte og et stort batteri så den kunne kjøre, sier han.

Linea Maria Beckmann Johansen og Ingrid Opedal forteller at iskremen smakte bedre enn vanlig is og ville lage mer når koppen var tom. Foto: Jonathan Jæger

Lagde egen is

Gjennom hele uken har barna løst koder for å få tak i oppskriften i hvordan man lager iskrem.

– De har løst alfabetkoder og tallkoder, hvor ene gir ingrediensene man trenger og den andre gir mengden, sier veileder Rikke Elisabeth Betten.

Hun fyller blant annet vaniljesukker, fløte og melk i en pose, som plasseres i en annen pose fylt med isbiter og salt - og ungene rister løs.

– I dag har de lært om temperatur og nå skal vi inn å snakke videre om effekten salt har på kaldt vann. Etter det skal vi dele ut diplom, sier Mølmann Hansen.

Fra mandag til fredag, fra klokken 09.00 til 15.00, har denne gjengen gjort mange ulike eksperimenter - og ingen kunne fortelle hva som var mest gøy, for alt var like moro og interessant. Foto: Jonathan Jæger