Publisert: fredag 27. mars 2020 Klokken: 10:17

Scenario for Hammerfest: – 1.610 personer kan bli syke

Det har blitt jobbet med et scenario-beskrivelse for Hammerfest et år fram i tid. – Beregningene viser at vi kan få 50 personer som dør, sa ordfører Marianne Sivertsen Næss fredag.


BJØRN EGIL JAKOBSEN
bej@hammerfestingen.no


– Det jobbes med en scenario-beskrivelse. Tar utgangspunkt at hver smittede smitter 1,3, og beregnet på et år i Hammerfest. Da viser beregningene statistisk at vi kan få 4.830 smittede i Hammerfest. Av disse, uti fra statistikk og tall vi vi bruker kan 1.610 bli syke. Av de har vi beregnet at et sted mellom 50-65 kan havne på sykehus, forklarte ordfører Marianne Sivertsen Næss.

– Dette er beregnet på et år, men tar for seg hvordan vi ser for oss utviklingen i Hammerfest, sa hun, og forklarte at dette er ut fra de tallene vi i dag har nasjonalt.

– Av de 50-65, i løpet av det året vi har foran oss, kan 13 til 16 personer havne på intensiv, fortsatte hun.

2,2 millioner nordmenn kan bli smittet

Nasjonalt har man beregnet ut fra den samme bremsestrategien, som Hammerfest har gjort her, at 2,2 millioner nordmenn antas å bli smittet av koronaviruset.

– Av de 2,2 millionene er det 773.000 som blir syke. Da har man sagt at smittetoppen nasjonalt kan komme mai til oktober, men Hammerfest er i en annen fase. Vi er fortsatt i fase 1 og seinere enn resten av landet. Så ser vi at en smittetopp kan komme i august/september, forklarer ordfører Marianne Sivertsen Næss, men påpeker at dette er det knyttet usikkerhet til.

Forutsetningene for beregningene er at hver person smitter 1,3. Altså ved den såkalte bremsestrategien, som følge av alle tiltakene som er iverksatt.

– Kan få 50 som dør i Hammerfest

– Vi har også sett på hva er det verste scenarioet når det gjelder antall døde. Da viser beregningene at vi kan få 50 personer som dør av koronaviruset i Hammerfest i løpet av et år, sa ordføreren.

Hittil har man nasjonalt sett at 90 prosent av dødsfallene har rammet personer over 70 år, men dette er altså verste-fall-scenarioet som kommunen har sett på for Hammerfest.

– Jeg er veldig bekymret. Vi har ingen å miste. Så det er derfor vi har så strenge tiltak. En stor del av min bekymring handler også om at viruset, så vidt jeg vet, ikke kommer til å forsvinne om vi har aldri så mange tiltak. Så det å komme seg gjennom dette på en måte som gjør at vi klarer å beskytt flest mulig og få behandlet de som blir syke, er det viktigste vi gjør framover, slo ordfører Marianne Sivertsen fast på fredagens pressekonferanse.

Er du abonnent hos oss, men mangler tilgang?:

Klikk her for å bestille nytt passord/se ditt brukernavn (lag et passord som er lett å huske)

NB! Krever at samme epostadresse som du bruker er tilknyttet ditt abonnement.

 

 

 

Ukens avis: Swipe med finger /pil på skjerm for å "bla" fra side til side:

ANNONSE

Bli abonnent: Betal med VIPPS eller kort, og få tilgang i dag:

Del dette: