Hammerfestingen

Runa ikledd ullklær som mamma Sigrun Ekeland har strikket. – Når man strikker, slipper man å lete etter det man vil ha, man kan bare lage det, sier hun. Foto: Privat

Med garn-shoppestop og ullallergi:

Sigrun har strikkedilla

Strikking blir mer og mer populært blant unge, men Sigrun Ekeland har holdt på lengre enn de fleste. Da hun var seks år gammel, lærte hun å sy av sin mor, og i dag strikker, syr og broderer hun mesteparten av klærne til sin egen datter.

Hammerfestingen
Hammerfestingen AS

Publisert:

Sigrun Ekeland er nødt til å bestemme seg for, ikke å kjøpe mer garn, slik at huset skal unngå å bli oversvømt. Og selv om hun er allergisk mot ull, går det nesten ikke en dag uten at hun syr, strikker eller broderer.

– Jeg starta å sy da jeg var seks år. Mamma og jeg sydde mye sammen. Jeg har alltid likt å holde på med håndarbeid. Om jeg ikke sydde, så limte jeg sammen doruller og malte de. Jeg skulle alltid lage noe, sier Ekeland.

Nå bor hun i Tromsø sammen med samboeren, Guttorm og datteren deres Runa.

Annonse

– Vi har kjøpt hus og skulle egentlig lage et lite arbeidsrom i loftstua, hvor jeg kunne sitte. Men vi har skilpadder, så det er ikke plass. Jeg har litt ting her og der. Ene siden av sofaen er full av garn. Det er noen ganger Guttorm flytter seg unna meg, fordi han er redd for at jeg skal stikke han med en nål, sier hun.

Ammetopp som Sigrun har designet selv. Foto: Privat

Å strikke etter oppskrift

Mye har hun har lært av mamma, men Ekeland forteller at det også er mye kunnskap å hente på internett.

– Jeg ser mye på Youtube og Instagram og lærer mye der. Jeg husker da jeg skulle starte å strikke. Jeg startet på et skjerf, som er det kjedeligste i verden å strikke, sier hun.

Men så kom hun over en bruker på Instagram, som trengte teststrikkere på en oppskrift.

Annonse

– Jeg hadde aldri lest en oppskrift før, og plutselig skulle jeg hjelpe noen, så da hadde jeg ikke noen valg: jeg måtte lære å strikke etter oppskrift. Da googlet jeg meg fram til det jeg trengte å vite. Jeg måtte jo bare finne ut av det, for jeg hadde også tidsfrist på når jeg måtte være ferdig, sier hun.

Lager det meste selv– Har du nå sluttet helt å kjøpe klær og lager alt selv?

– «Til Runa kjøper jeg kun body og strømpebukse. Bukser, gensere, ull klær, luer og votter, strikker eller syr jeg. Til hun er det veldig lite som kjøpes, sier Ekeland.

Ammetopp som Sigrun har designet selv. Foto: Privat

– Blir det noen klær til Guttorm også?

– Det har blitt to gensere og to luer. Den ene genseren endte opp som liggeunderlag for katten, etter en tur i vaskemaskinen. Jeg hadde et lite uhell, sier hun.

Allergisk mot ull

Når hun strikker til seg selv derimot, går det hovedsakelig i gensere, luer og nå har hun også begynt med halser.

Annonse

– Det er kun det jeg strikker til meg selv for, ironisk nok, så er jeg allergisk mot ull. Jeg må holde meg unna garn som ikke er superwash. Det må være behandlet og ikke ekte ull, sier hun.

Ekeland forteller at strikking, sying og å lage egne klær generelt, har blitt mer populært blant unge.

– Jeg tror folk bryr seg mindre om hva folk tenker, og nå gjør folk hva de har lyst til. Det synes jeg er bra. Mange har begynt med re-design, noe jeg også har holdt på med. Jeg tror også folk prøver å være mer miljøbevisste. Jeg har alltid likt å lage ting, det er derfor jeg begynte med det, sier hun.

Her er festkysen som du finner oppskrift på etter artikkelen. Foto: Privat

– Men det skader jo ikke at det er miljøvennlig akkurat, legger hun til.

Slipper å lete - kan lage– Hvor får du inspirasjon til å fylle skapene?

– Jeg henter mye inspirasjon på Instagram. Ellers går det mye på at jeg tenker ut hva vi mangler, hva Runa trenger eller hva vi har lyst på. Alt er mye enklere når man slipper å lete etter det man har lyst på i butikken, man kan bare lage det, sier hun.

Da mor Edda Granly etter planen skulle strikke et juleantrekk til Runa, ble resultatet alt annet enn forventet.

– Hun hadde funnet en litt rar oppskrift, og jeg måtte ta over i siste liten. Samt at jeg sydde en julekjole på lille julaften. Jeg har også 17. mai antrekket hennes klart, så jeg slipper å stresse med det, sier hun.

Runa fikk to juleantrekk til jul, inkludert denne julekjolen som ble sydd på lillejulaften. Foto: Privat

Gjør det til sitt eget

– Hvor stammer all denne kreativiteten fra?

– Jeg kommer fra en veldig kreativ familie. Mamma har sydd hele livet sitt, og mormor før der igjen. Også pappa lager mye musikk, og tegner en del. Så det er nok der det kommer fra, sier Ekeland.

Og igjen så blir andre inspirert av det hun lager.

– Jeg hører en del fra folk, når jeg legger ut av det jeg har sydd på sosiale medier, at de blir inspirert til å sy. Jeg lager også en del restegarnsgensere for å få brukt opp garn, og gensere med perler. Det er litt annerledes enn hva folk lager, og det blir folk inspirert av, sier hun.

Ekeland forteller at under mammapermisjonen hadde hun mer av nok tid til å strikke og sy.

– Da prøvde jeg å lage to oppskrifter på to ammetopper. Stort sett følger jeg oppskrifter, men jeg sporer gjerne litt av, også lager jeg egne vrier, så slik kan man gjøre slik at det blir litt eget, sier hun.

Dette lappeteppet lagde Sigrun sammen med moren Edda Granly. Foto: Privat

17 kilo garn til overs

Ekeland hadde som mål i fjor om ikke å shoppe klær, noe hun klarte. Målet for i år, er kun å handle inn garn, dersom hun har en spesifikk ting det skal brukes til.

– Tidligere var jeg innom butikken en gang i uken. Det er delvis en dyr hobby, men det kommer også an på hvilken type garn man kjøper. Man trenger ikke velge det dyreste. I og med at jeg ikke tåler ull, blir det aldri det dyreste for min del uansett, sier Ekeland.

– Og sparer du da faktisk på å lage klær selv, kontra å handle de i butikken?

– Både ja og nei. Jeg har brukt å kjøpe garn uten en plan, og det er derfor jeg har shoppestop på garn nå. Jeg fant ut at jeg har 17 kilo garn til overs. Planen for året er å minske mengden, og ikke kjøpe nytt, sier hun.

17 kilo høres kanskje ikke så mye ut, men Ekeland opplyser at hun bruker 400 gram garn til en kjole til Runa, og i underkant av 1 kilo på en voksen herreullgenser, sier hun.

– Søtt og rocka

Ekeland forteller at hun liker å strikke og sy klær i farger.

– Jeg har alltid likt punkstilen, men jeg forholder meg til den med måte. En perfekt kombinasjon er hverdagslig med innslag av litt rock. Svart er alltid en sikker vinner, fordi man kan gjøre så mye med det. Når jeg strikker, er det gjerne med knæsjfarger. Svart er det jeg lager minst med, nettopp fordi det finnes så mye av det på butikken, sier hun.

Et fargerikt klesskap, som også er hjemmelaget. Foto: Privat

Derfor prøver hun å skape balanse med hjemmelaget og innkjøpte klær.

– Man kan rocke opp det svarte, med en knæsjrosa genser med perler på. Søtt og rocka synes jeg er kult.

Vil teste keramikk

– Hva vil du si til andre som sitter med en drøm om å kunne lage egne klær, men som ikke vet hvor de skal starte?

– Det er bare å hive seg ut i det. Man finner alt på YouTube. Det er det videoer som hjelper til med alt, oppskrifter og inspirasjon til hva du kan lage, sier Ekeland.

For det er ikke bare klær som lages hjemme hos familien Ekeland.

– Jeg har sydd en del tepper til Runa, leker, jeg har strikker og sydd bamser, men det er ganske mye mer pirk.

Hjemmelagde lekeklosser. Foto: Privat


– Strikking, sying, brodering, hva liker du egentlig best?

– Det er de tre det går mest i. Jeg har prøvd meg på hekling, men det var ikke helt min greie. Nå holder jeg på med makramé, det er mye artig man kan lage.

– Til slutt, når får du tid til å lage alt? Du har fulltidsjobb som frisør og familie?

– Det er for det meste om kveldene. Runa legger seg klokken 7, også er jeg kanskje litt effektiv. Jeg prøver også å få litt tid når hun sover på dagtid og i helgene. Etter at jeg har levert henne i barnehagen, så er jeg også 30 minutter for tidlig på jobb, og da utnytter jeg den tiden og strikker litt. Men jeg vil også prøve å lage nye ting, så det neste jeg vil teste er keramikk, sier hun.

Her broderes mønster på bodyen. Foto: Privat

SIGRUNS FESKYSE

Festkyse er en kyse med god passform med en volangkant som rammer inn ansiktet fint og en halskant som kommer godt ned i nakken. Kysen strikkes i glattstrikk først fram og tilbake, før den strikkes sammen i nakken, og strikkes i glattstrikk rundt. Det plukkes opp masker først til løpegang til snor, så til volangkanten. Dette er en kyse som det er mye plass til å brodere på som man selv ønsker.

Legg opp 75 (84) 93 m på rundpinne 2,5 mm. Strikk 6p r. Bytt til p 3mm.

Strikk 1p rett mens du øker 8 (9) 10 m jevnt fordelt (= 83 (93) 103 m på . Du er nå på vr siden.

Strikk glattstrikk til arbeidet måler 9 (11) 13 cm. Her kan det være lurt å måle så kysen blir passelig. Den skal strikkes sammen ca rett bak ørene.

På neste p fra rettsiden skal arbeidet strikkes sammen i nakken slik; Strikk r til du har 2m igjen på p. Ta 1m løst av, strikk neste og første m fra andre siden rsmn, dra den løse m over. Sett en maske markør her. Den markerer starten på omgangen. Du har nå 80 (90) 100 m på p.

Strikk glattstrikk i 1,5 (2) 2,5cm før felling starter.

Felling

Strikk så *8 m rett, 2 rett sammen* gjenta (*-*) ut pinnen. Fell slik på hver omgang med 1 m mindre mellom hver felling til du har 2m mellom hver felling m eller mindre. Strikk to rsmn i 2 omg. Klipp av tråden, trekk den gjennom de siste m og fest den.

Løpegang og snor

Plukk opp ca. 60 (68) 76 m langs halskanten på p 3mm, og strikk 1,5cm glattstrikk med den glatte siden ut. Neste p fra vrangsiden skal strikkes rett. Strikk så 1,5cm glattstrikk. Fell av med r m fra rettsiden. Brett inn kanten og sy avfellingskanten opp på innsiden av arbeidet.

Til snor er det brukt et silkebånd, som er klippet til ønsket lengde. Ønsker du en i-cord snor er det mange fine oppskrifter hvis du googler det.

Volang

Det skal nå plukkes opp m til volangkant. Disse plukkes opp i den andre vrangkanten fremme på kysen.

Plukk opp m fra fronten av kysen i alle vrangmaskene. (=150 (168) 186). Strikk glattstrikk til volangen måler 2,5cm. Strikk 2 p r. Fell av r på rettsiden.

Til slutt

Trekk snoren/silkebåndet gjennom løpegangen ved hjelp en sikkerhetsnål. Fest alle løse tråder.

Dersom du strikker dette plagget, håper jeg du blir fornøyd og får mye bruk for i det.

Om du legger ut et bilde av det ferdige plagget, eller underveis, så tagg meg gjerne så jeg får se: @sigrun.kreative, #ammetoppnr1, #sigrunkreative.

Når man lager klærne selv, er det lett å få klær som matcher. Originalt var dette et skjørt som mormoren til Sigrun sydde i 1976. Foto: Privat