Storfest med storband

Begge bildene av Hammerfest Storband er tatt i gamle Hammerfest kino. Bildene er tatt i 1969. Begge foto: Geir Jensen

Hammerfest Storband inviterer til et 50-årslag det lukter swing av. Jubilanten står for musikken.

 

MARIUS B. STAVELI
mbs@ny.hammerfestingen.no

– Alt startet her, sier Gunnar Gustavsen, en av medlemmene med lengst fartstid i storbandet. Vi sitter på musikkens hus. Snart er det øving. Om kort tid, den 30. april, skal storbandet feire 50 år med jubileumskonsert i byens storstue.
–Den første låta som ble spilt av storbandet heter Solitude, og ble komponert av Duke Ellington. Han var en amerikansk komponist og jazz-musiker. Tanken om å få til et storband i Hammerfest kom og fra USA. Det amerikanske storbandet «The Ambassadors» bestående av militære fra fl yvåpenet stasjonert i Europa var på besøk her i byen tidlig på 60-tallet. Da var allerede interessen for jazz stor i byen, og besøket var inspirerende for miljøet. Bare noen år etter ble Hammerfest Storband etablert, forteller Gustavsen.
Da storbandet startet opp bestod det av Ernst Larsson, Ole Johan Johansen, Kjell Bartholdsen, Per Arne Kirkvik, Rolf Løkken, Kristian Olaussen, May Midtun, Stein Larsson, Stig Nilsen, Viggo Bøe, Hugo Nilsen, Christian Offenberg, Teddy Weile, Knut Iversen og Kai Hansen.

Da var storbandet en del av Hammerfest Musikkforening, en symbiose som varte i 10 år. Selv husker Gustavsen hvordan det var å komme inn i storbandet.
– Vi var en del som kom fra guttemusikken inn i musikkforeninga, og de av oss som var fl inke og ivrige fi kk spørsmål om vi ville være igjen etter øvelsen med musikkforeninga og øve med storbandet. Jeg husker at det var stor stas å bli spurt om å bli med på øving nummer to, sier Gustavsen.
For storbandet besto av den nye generasjonen musikere. De har da og vært med på å fostre mange av byens musikalske profi ler, samt at det har vært et hjem for mange musikere som har kommet til byen.
Her har Bodil Niska, Geir Bjørnsen, Jan Heggen, Halvdan Nedrejord, Roy Stephansen, Svein «Steppa» Stephansen, Trond Remme, John Nordhus, Ragnhild Faanes, Knut Iversen og Gunnar Gustavsen med fl ere.
Storbandet er det lengst fungerende storbandet i Nord-Norge, og har vært i kontinuerlig drift siden oppstarten for 50 år siden.
Flere tidligere medlemmer står på plakaten for jubileumsforestillinga på kulturhuset den 30. april. Les mer om storbandet i neste avis.

Del dette: