Hammerfestingen

Sa på Troms og Finnmark årsmøte:

– Tror det blir en stygg valgkamp

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen forberedte sine partikamerater i Troms og Finnmark Høyre på at det kommer til å bli en tøff valgkamp i år. Foto: Arkivfoto

Under Troms og Finnmark Høyres årsmøte i helga sa partiets Frank Bakke-Jensen at Høyre skal ut i en veldig vanskelig valgkamp i år.

Hammerfestingen
Hammerfestingen AS

Publisert:

Sist oppdatert: 20.04.2021 kl 08:44

Annonse
Annonse
Annonse

– Vi skal ut i en veldig vanskelig valgkamp. Det er mange grunner til at den er vanskelig, sa Frank Bakke-Jensen på årsmøtet til Troms og Finnmark Høyre.

Han pekte på at partiet har vært i regjering i åtte år nå, og sa at selv om man ikke bruker ordet regjeringsslitasje så er det slik at det ofte skjer noe mentalt med velgere, kommentatorkorps og også med en partiorganisasjon når man skal realisere seg til alt Høyre har gjort.

– En vanskelig øvelse

– Det er slik at når du først kommer i regjering så bruker du tid på å forklare hva vi skal gjøre, og da peker man tilbake på hva andre gjorde før vi fikk makta. Nå har vi hatt makta så lenge at vi må begynne å peike på hva vi har gjort, sa Frank Bakke-Jensen.

Han sa at dette er ikke vanskelig, men la til at av og til er det en vanskelig øvelse å komme seg over for å fortelle hva partiet har gjort og skal gjøre videre.

– Linja i valgkampen våres må være at vi forteller hva vi vil med politikken våres, og så skal vi bruke eksempler på det vi har gjort. Og så skal vi bruke mesteparten av tida på hvor vi skal videre, sa han til partiets medlemmer i fylketspartiet.

– Ikke bare vår politikk

Dette mener han partiet må gjøre på en så god måte at man realitetsorientere også kommentaterkorps og andre som uttaler seg om politikk.

– Det er også slik at når man har sittet i regjering med flere partier så er det slik at det ikke bare er Høyre sin politikk vi har måttet fronte. Dette er et kompromiss i to regjeringsavtaler. Da kan det også bli sånn at man får følelsen av at man har spilt veldig mye forsvarskamp for det angripes, sa han, og varslet at dette må partiorganisasjonen også trene litt på foran valgkampen også for å jobbe bedre angrep.

– Vi skal ut og selge våres politikk, fastslo han, men la til at det også kan bli vanskelig.

– Røft ordskifte i politikken

– Jeg tror det blir en stygg valgkamp. Jeg ser tegn til et ganske røft ordskifte i politikken. Jeg tror sosiale medier og en del av de kampanjene ført der kan bli litt uvant i alle fall for en del eldre politikere slik som meg, sa han, og varslet at dette skal partioganisasjonen forberede seg på.

– Men vi skal ikke ta igjen med samme mynt. Vi skal enda være velkledde Høyre-folk som er interessert i å drive med politikk, fastslo han, før han fortsatte med at han mener at Høyre er det beste partiet som har grunnlag for å ta Norge inn i fremtiden.

– Vi er teknologioptimister, vi tror på individet, vi tror på kreativitet, vi tror på forskjellige fellesskap. Vi blir en viktig stemme i valgkampen, sa Frank Bakke-Jensen på landsmøtet.

– Frigjøre oss framover

Han sa at videre at framover i valgkampen kan de frigjøre seg fra regjeringsprosjektet og være rene Høyre-folk.

– Det blir også mer koselig, og vi kan samles med blåe jakker, prate Høyre-politikk og stå for Høyre-politikk og ikke trenger å hensynta alle kompromissene som man må når man er i et regjeringsprosjekt og når man er i minoritetsregjering, slo han fast.

Den store linja og den store brytingen i valgkampen i Troms og Finnmark, varslet han kommer til å bli tjenester for innbyggerne.

– Vanskelig regiondebatt

– Vi har vært gjennom en vanskelig regiondebatt, og det kommer til å fortsette å være en vanskelig regiondebatt. Vi har ikke lyktes godt nok å løfte spørsmålet om hva dette betyr for innbyggerne, sa Frank Bakke-Jensen, og la til at han synes det er ganske flaut når han av og til ser fylkespolitikere fra rødgrønnside unnskylde alt dem ikke får til med regionreformen.

– Dem har ikke vært villig til å gjøre en eneste prioritering av hensyn til innbyggerne. Dem har gjort prioritering av hensyn til seg selv, til sitt politiske budskap, til noe som kommer til å bli dysfunksjonell, sa han, og trakk fram en artikkel i VG av Martin Lægland som nylig har tatt seg en runde i Alta, Kautokeino og Loppa.

– Han problematiserer at Alta sier at de må se hva som er best for innbyggerne sine, og villig til å velge ut fra det. Og på denne måten utreder om de kan bli en del av nye Troms fylke hvis regionreformen skal reverseres, sa Frank Bakke-Jensen.

Artikkelen han henviste til hos VG finner du her.

– Slik vi bør argumentere

– Dem argumenterer akkurat slik vi bør argumentere. Dem argumenterer med kvalitet på tjenestene til innbyggerne. Hva er best for innbyggerne våres. Dette mener jeg vi også skal bruke den politiske dialogen og den politiske historien på. Den må handle om hva som er best for innbyggerne, fortsatte Frank Bakke-Jensen i sitt innlegg på årsmøtet.

– Vi har en veldig god historie for å innrette politikken vår slik. Husk på at når tiltaksonen ble laga for Finnmark så var svaret fra Arbeiderpartiet usosialt, usosialt, usosialt. Det var Karl Eirik Schjøtt-Pedersen som uttalte det. Så når dem nå mener at vi gjør for lite og skulle vært forsterket, så er det stort sett bare en politikk dem har sett på med avsky, sa han, og sa at Høyre har løfta en del fagfolk fremover.

– Vi ga spesielle tjenester for å få leger, lærere og høyere utdannet personell til fylket. Dette treffer denne delen av landet veldig godt, slo han fast.

– Løfte fram utdanning

– Vi må løfte fram det vi allerede har gjort med utdanning. For vi har gjort veldig mye bra. Vi har en veldig god historie på utdanning. Det er ganske enkelt sånn at vi kan diskutere hvor mange unge som flytter fra Båtsfjord, fra Berlevåg, men det aller viktigste er ikke hvor man bor. Men det aller viktigste med politikk er å legge tilrette for at unge kan utvikle sitt potensiale, sa han.

For ifølge han er det når vi får mange nok med den utdannelsen som trenges at det gror opp nye forretningsmodeller og skapes business, skapes arbeidsplasser og bygges solide samfunn.

– Det er ikke hvor mange fylkestingspolitikere vi har som er styrende hvor bra fylket og landsdelen kommer til å bli. Det er det politikken vi kommer til å legge tilrette for, sa han.