Hammerfestingen

Venter på avklaring:

– Tror Riksvei 94 kommer uten bompenger

– Det er ikke så lenge til NTP legges fram, og det har kommet gode signaler når det gjelder Rv. 94, sa Truls Olufsen-Mehus til lokalavisa. Foto: Bjørn Egil Jakobsen

I 2018 sa kommunestyret med Ap i spissen nei til bompenger på Riksvei 94. Nå venter man på å få prosjektet tilbake helt bompengefritt.

Hammerfestingen
Hammerfestingen AS

Publisert:

Sist oppdatert: 08.03.2021 kl 14:19

Annonse
Annonse
Annonse

KrF-politiker Truls Olufsen-Mehus (KrF) går i disse dager og venter på å få bekreftet at det denne gang legges milliardbeløp på bordet fra Statens side. Altså inn i Nasjonal Transportplan.

I 2008 lå prosjektet inne med 480 millioner kroner i finansiering, og kommunestyret måtte ta stilling til om resten skulle finansieres med bompenger.

Snudde i 12. time

I tolvte time før avgjørelsen skulle tas, sa flertallet i kommunestyret nei med Arbeiderpartiet i spissen. Som da hadde gått fra ja til nei i perioden bompengedebatten raste.

– Jeg ble spurt om å holde appell, og dette var den første politiske saken jeg involverte meg i, minnes KrF-politiker Tuls Olufsen Mehus, og sier at han husker godt hva som skjedde og hva han trodde.

Mandag har iFinnmark skrevet at milliardprosjektet kommer, men Olufsen-Mehus (KrF) påpeker mandagsmorgen at han enda ikke har fått bekreftelse fra Samferdsels departementet om at prosjektet kommer slik han håper.

– Ikke bekreftet

– iFinnmark skulle vente til bekreftelsen foreligger. Det har de valgt å ikke gjøre. I verste fall er det feil informasjon som blir gjengitt. Det ønsker ingen, sier Olufsen-Mehus til lokalavisa Hammerfestingen på mandagsmorgen.

Blant annet sier han at beløp til Rv94 ikke er bekreftet fra departementet enda, og legger til at dette er synd og at det kan skape forvirring.

Han var i forrige uke også med lokalavisa på kjøretur for å se på veistrekningen som trenger oppgradering for å slippe vogntogene med fisk, laks og gass ut av byen uten at de trenger å stå fast i bakken opp til Leirvika eller i bakken opp fra Saragammen.

– Det er ikke så lenge til NTP legges fram, og det har kommet gode signaler når det gjelder Rv. 94, sa han da til lokalavisa.

– Hoveddel til tunnel

Ifølge en nyhetsmelding hos NRK Finnmark mandag kommer det i NTP to milliarder til veiutbedring av Rv. 94 og til Rv. 45 ved Kløfta i Alta.

– Hoveddelen av pengene til Rv. 94 går til tunnelbygging ved en svært rasutsatt veistrekning sør for Hammerfest, melder NRK Finnmark.

Mandagsformiddag varsler også Vetle Langedahl (H) på sin Facebookside at det gis over 2 milliarder kroner til vei i Finnmark i Nasjonal transportplan, som kommer senere i mars.

– Av disse to milliardene går 1 milliard til Riksveg 94 inn mot Hammerfest og 1 milliard til rassikring og forbedring av Europaveg 45 Kløfta, skriver Vetle Langedahl, som bl.a. retter en takk til Hammerfest Næringsforening, Alta Næringsforening og lokalpolitikere i Finnmark for jobben som er gjort opp mot sentale politikere.