Hammerfestingen

Espen og Truls fra Hammerfest er skandinaviske mestere:

Vant ligaen i FIFA 21 ProClubs denne uka

Fersk skandinavisk mester i ProClubs i FIFA21, Espen Olsen. Foto: Fredrik Sandstrand

På mandag vant Odd eSport Skandinavias største liga for ProClubs i det populære fotballspillet FIFA. Med på laget var Espen Olsen og Truls Nergaard fra Hammerfest.

Hammerfestingen
Hammerfestingen AS

Publisert:

Sist oppdatert: 11.08.2021 kl 12:57

Annonse
Annonse
Annonse

Arctic League eller ACL som det forkortes til er en liga hvor de beste lagene i Skandinavia møtes til kamper tre kvelder i uken. Det kommer et nytt FIFA-spill i året, noe som gjør at det spilles fire sesonger med en pause på tre-fire uker mellom hver, før det nye spillet lanseres.

I denne sommersesongen var det det «kun» 10 lag med i ligaen i motsetning til 18 som er vanlig. Siden det da bare ble 18 kamper i stedet for de vanlige 34 så hadde alle lag og managere blitt enige om at de fire beste lagene skulle møtes til semifinaler, og etter hvert en finale for å avgjøre hvem pokalen skulle gå til.

Fra tredjeplass til gull

Olsen, Nergaard og de andre spillerne på Odd hadde fikk tredjeplass i seriespillet, og møtte første plasserte og favoritt Lørenskog i semifinalen. Før semifinalen uttalte spillende manager Elias Gobdoon, kanskje bedre kjent som artisten Elly Ekko til Odd.no at de møter et veldig sterkt lag som hadde forsterket laget med tre landslagsspillere, men Odd skulle gi de god kamp.

Noe de virkelig gjorde. Etter 90 minutter sto det 0-0 og ingen fikk hull på byllen før det gjenstod sekunder av ekstraomgangene. Da sendte Jon Melby Odd til finalen mot danske Baitmen. En finale som endte målløst og måtte avgjøres med straffesparkkonkurranse, hvor Odd eSport vant 2-0 og stopperkjempene Olsen og Nergaard fra Hammerfest kunne krone seg som skandinavisk mester.

Kaptein Espen Olsen og spillende manager Elias Gobdoon jubler mens reprisen av strafferedningen som gav Odd en 2-0 seier over Baitmen fra Danmark går. Foto: Skjerdump fra Odd eSports twitchsending

Veldig likt vanlig fotball

Olsen, som er kaptein på Odd eSport forteller at spillmodusen «ProClub» er veldig annerledes fra det de fleste forbinder FIFA med, nemlig «Ultimate Team».

– I Ultimate Team er man alene. Man styrer alle spillerne og skal man vinne så er man nødt til å bruke penger for å gjøre laget sitt bedre. Og da går det fort veldig mye penger, noe jeg ikke er interessert i.

I ProClub derimot styrer man kun sin egen spiller. Det vil si at man er 11 mot 11. Og de posisjonerer seg og kommuniserer med hverandre slik man ville gjort under en fotballkamp på Breidablikk, eller for Odd sin del - Skagerak Arena.

Mer enn bare et spill

– Selv om jeg sitter hjemme i stuen min så er ProClub en veldig sosial greie. Spesielt under koronapandemien hvor man uansett ikke har hatt mulighet til sosial omgang så har dette vært en arena hvor man får «møte» kompisene sine. Det er mye mer enn bare et spill. Vi er blitt som en liten familie. Vi er blitt litt glade i hverandre.

Olsen har spilt FIFA siden 2011/12-versjonen, men har ikke spilt organisert i mer enn et år. Da ble han med en kompisgjeng fra Hammerfest som kalte seg Ragnarok og i debutsesongen sin i ACL overrasket de alle med å komme på en knallsterk fjerdeplass.

Olsen vokste raskt fra ambisjonsnivå til Ragnarok noe som har ført han til å spille for et titalls klubber. Før denne sesongen så hadde han tilbud fra blant annet Odd, Fredrikstad, og en av gullfavorittene, Lørenskog. Men valget falt på Odd, fordi det var en gjeng han trivdes veldig godt med.

Kameratskapet har vært viktig gjennom et vanskelig år

På spørsmål om hvor mye tid han legger på FIFAspilling så innrømmer han at det fort blir 2-4 timer på kvelden på kampdagene.

– Jeg har vel spilt rundt 3500 kamper á 17 minutter det siste året, så ja det har blitt litt. Men det har aldri gått ut over jobben min eller noe annet, forteller Olsen.

Olsen gjør seg klar til cupkamp for Odd eSport dagen etter at han og lagkameratene ble kronet som skandinaviske mestre. Foto: Fredrik Sandstrand

Olsen forteller om et turbulent år hvor hans tvillingsøster valgte å avslutte livet sitt, og da har FIFA og kameratskapet med de 20 andre Oddspillere vært en kjærkommen mulighet til å komme seg litt «bort».

– Når man spiller er man så konsentrert om det man skal gjøre at man har ikke anledning til å sitte og tenke på andre ting.

Ingen knuste kontrollere det siste året

Olsen, som er rangert som den 52. beste spilleren i verden i ProClubs, har etablert seg på det norske landslaget hvor de i seneste EM ble slått ut av Italia i sluttspillet. På ukedagene spiller han med Odd i ACL og VPG (Virtual Pro Gaming) som er hvor den europeiske eliten møtes. I helgene er det landskamper med Norge.

– Hvordan er det med raseriutbrudd og knuste kontrollere?

– Siden jeg begynte å spille organisert så har det faktisk ikke gått noe kontrollere. Jeg kan bli sint på meg selv, men kan liksom ikke bli sint dersom en kompis gjør en tabbe. Tidligere, da jeg spilte Ultimate Team røk det hvert fall 5 kontrollere etter at de fikk litt hard medfart i kampens hete.

Det er bare en hobby

De beste FIFAspillerne i verden lever av det, og tjener veldig gode penger på det, men det er ikke noe Olsen har noe ambisjoner om.

– Så absolutt ikke. FIFA er en hobby for meg, og jeg har ingen ønsker om å gjøre hobbyen min om til jobb, avslutter den ferske skandinaviske mesteren før han logger på til sine kompiser i sør som gjør seg klar til kveldens cupkamper.

Truls Nergaard var bortreist og syntes det var helt ok å la Olsen stå for praten.