Hammerfestingen

Møte mellom politi, aktivister og Rushfeldt i dag:

– Vi er kommet for å bli

Åse Marie Småvik og Frode Lindal har begynte å plante kjøkkenhage, for å si klart å tydelig fra at de lar seg ikke skremme bort. Foto: Privat

Representer for aktivistene i Repparfjord har i dag vært i dialogmøte med nussirdirektør Øystein Rushfeldt og politiet.

Hammerfestingen
Hammerfestingen AS

Publisert:

Sist oppdatert: 12.08.2021 kl 18:54

Annonse
Annonse
Annonse

En av aktivistene, Åse Marie Småvik, forteller at de fikk beskjed fra politiet på mandag at det skulle være et møte med fokus på sikkerhet, noe hun ikke tror spesielt mye på.

Bekymret for agendaen

Småvik er bekymret for Rushfeldts agenda.

– Når han har vært ute tidligere og sagt at han kommer til å saksøke alle og enhver som hindrer Nussir i å starte opp for 100.000 kroner, så tror jeg dette møtet er vel så mye et forsøk på å skremme oss vekk, fortalte Småvik mens møtet pågikk.

De lar seg ikke skremme.

– Rushfeldt har også sagt at han synes synd på ungdommen som er der som kommer til å starte voksenlivet sitt med gjeld på grunn av dette, men slike uttalelser skremmer ikke oss. Vi er kommet for bli, sier Småvik.

Frykter ikke bøter

Småvik og Frode Lindal begynte i dag å plante kjøkkenhage i leiren, for å vise at de ikke har planer om å flytte på seg. Til tross for snakk om søksmål.

– Dere er ikke bekymret for eventuelle bøter?

– Nei jeg er ikke spesielt bekymret. Mitt mål er at mine etterkommere skal kunne spise fisken som er i fjorden uten å få gift i seg. Jeg vil at de skal ha de samme forutsetningene som vi har hatt, sier Lindal.

Lindal har vært engasjert i saken siden 2013 og har vært i mange debatter med nussirdirektør Rushfeldt opp gjennom årene. Han forteller at han kom til leiren sist fredag, og at han ikke har noen planer om å gi seg.

– Jeg har satt reddiker i jorda, og de tar 3-4 uker før de kommer. Så jeg kommer ikke til å dra hjem med det første, sier Lindal.

Frode Lindal har ingen planer om å forlate Repparfjord før Nussir gjør det. Foto: Privat

Alta og Hammerfest forenes

Lindal er skuffet over regjeringen.

– De har en elendig sak. Vi har en regjering som sier at forsøpling av havet er noe av det største problemet vi har i dag, og så tillater de noe slikt. Jeg kan ikke fatte det. Det er ingen andre i verden som gjør det. Det er kun vi i Norge og Papua Ny-Guinea som gjør det. Og de gjør det langt ut på sjøen, ikke i en fjord hvor fisken yngler, sier han.

Lindal, som er født og oppvokst i Alta synes det er bra at man kan forenes om en viktig sak uansett hvor man er fra.

– Det er fint at Alta og Hammerfest for å stoppe ødeleggelsen av Repparfjorden.

Han forteller at han vet om folk i Kvalsund som frykter uvennskap i bygda dersom man uttaler seg om saken.

– Det er en del der som velger å holde lav profil, sier Lindal.

Lav profil, holder derimot ikke aksjonistene i Repparfjord, som uttalerer at de er der for å bli.

Rushfeldt var sparsommelig med kommentarer, men skrev i en SMS til Hammerfestingen at han synes møtet var veldig bra, og at Nussir overlater til politiet å kommentere møtet da det var de som hadde innkalt partene.

Informasjonsmøte i regi av politiet

Seksjonssjef ved Hammerfest politistasjon, Asgeir Aule, bekrefter at det var politiet som tok initiativ og ledet møtet. Bakgrunnen var for å klargjøre politiets rolle i den betente situasjonen.

– Vi så viktigheten i å gi alle parter informasjon om vårt samfunnsoppdrag. Vi har primært to hovedoppgaver i en slik situasjon. Den ene er å verne om ytringsfriheten, slik at alle skal få sagt sin mening og sikre at det kan gjennomføres demonstrasjoner på en forsvarlig måte. Den andre oppgaven er å verne om all lovlig virksomhet. Så må vi balansere de to rollene.

– Det ble antydet at Rushfeldt hadde en agenda med dette møte, og skulle bruke det til å skremme vekk demonstrantene med søksmål. Det stemmer altså ikke?

– Nei, det var politiet som la premissene for møtet. Det var et informasjonsmøte. Ikke et meklingsmøte, så ingen av de andre partene ytret sine meninger i møtet.

– Vi er forberedt på å bistå utbygger, sier seksjonsleder Asgeir Aule ved Hammerfest politistasjon. Foto: Bjørn Egil Jakobsen

Ønsker å holde konfliktnivå lavt

Aule håper dialog mellom Nussir og Natur og Ungdom vil føre frem, og sier at de ønsker å holde konfliktnivået så lavt som mulig.

– Kan det gå så langt at dere går inn og fjerner demonstrantene?

– Vi håper vi skal slippe å ta det steget, men vi er forberedt på å bistå utbygger. Hvorvidt det blir nødvendig vil de neste dagene og ukene vise.

Politiet har planlagt et besøke for å snakke med demonstrantene på Markoppnes i morgen.