Hammerfestingen

Tim Hustad fra Hammerfest hjelper pasienter med langvarige smerteproblemer. Både på klinikken i Stockholm, men også online for de som ikke har mulighet å stikke innom Stockholm. Foto: Privat

Smärtcoach Tim Hustad:

– Vi har steinaldergener som prøver å tilpasse seg en Armanidress-verden

Da Tim Hustad som 23 åring flyttet til Oslo i 2003 visste han lite om han han nesten 20 år senere skulle sitte i Stockholm og hjelpe mennesker i hjembyen Hammerfest.

Hammerfestingen
Hammerfestingen AS

Publisert:

Sist oppdatert: 09.07.2021 kl 13:59

Han hadde ikke sett for seg at han skulle gå i fotsporene til sin far, Ulf Hustad, og bli naprapat. Men nå stortrives han i Stockholm, sammen med sin kone Adeile, og sine to barn. Til daglig jobber han på «Totalkropp» i Stockholm som tilbyr naprapati og massasje.

I mellom all jobb og det hektiske livet som småbarnsfar så er også Hustad en online-smerte-coach hvor han på sine sosiale medier kommer med tips og triks, samtidig som hans tilbyr skreddersydde naprapattjenester.

Fulgte i farens fotspor

Men før han havnet i Sveriges hovedstad så levde han det glade liv i Norges hovedstad. I seks år bodde han i Oslo og trivdes veldig godt der. Han hadde flere venner fra Hammerfest som også hadde tatt flyttelasset sitt til Tigerstaden. Men etterhvert som tiden gikk så ble han trøtt av å jobbe som selger.

Annonse

– Jeg solgte det meste. Alt fra annonser i aviser til fisk. Når man flytter til Oslo så blir man enten en selger eller parkeringsvakt.

Dermed bestemte han seg for å ta samme utdanning som sin far, og siden det ikke er noen naprapatutdanning i Norge måtte han over svenskegrensa og begynne på skole i Stockholm.

– Siden pappa er naprapat så visste jeg veldig godt hva jeg gikk til.

Møtte sin kone og strøk plan A og B

Da Hustad satte seg på den svenske skolebenken i 2009 så var planen å dra hjem til Hammerfest og starte egen klinikk når utdanningen var ferdig. Hans plan B var å flytte tilbake til Oslo for å starte klinikk der.

Annonse

– Jeg har veldig mange gode venner i Oslo, så begge byene var veldig gode alternativer.

Men før Hustad var ferdig med naprapatutdanningen sin som består av fire år skole og et år praksis så møtte han sin fremtidige kone, italienske Adeile. Og dermed ble både plan A og B skrinlagt, og plan C var det helt opplagte førstevalget.

– Adeile hadde flyttet til Sverige, lært seg svensk, og fått seg jobb her. Det var naturlig at jeg ble værende i Stockholm.

Tim Hustad sammen med kona Adeile Da Campo Hustad, datteren Alba og sønnen Dario. Foto: Privat

Men livet i Stockholm koster. Familien planlegger å kjøpe seg et hus i utkanten av storbyen, og for de som tror at det er stive priser i Hammerfest har ikke sjekket ut boligmarkedet i Stockholm. Til tross for at huset, på 120 kvadratmeter, som Hustad og familien ser på ligger et godt stykke utenfor Stockholm så er det taksert til 8.5 millioner.

– Det er helt vilt her. Rike folk presser prisene på hus utenfor sentrum veldig. Hvis de ønsker seg et hus i utkanten byr de gjerne bare noen millioner over takst og får huset.

Få koronarestriksjoner

Og livet som naprapat i Stockholm har mer eller mindre gått sin vante gang. Til tross for at store deler av verden har vært i lockdown så har ikke Hustad eller de rundt 1.4 millioner andre innbyggerne i Stockholm vært spesielt påvirket.

Annonse

– Det har vært lite restriksjoner, og ingen har stoppet meg å leve livet mitt slik jeg gjorde før Covid-19. Det har blitt gitt anbefalinger og stolt på at folk har fulgt de, noe de stort sett har. Men vi ser jo at dødfallprosenten er høyere i Sverige, sammenlignet med Norge.

Til tross for lite restriksjoner så har Hustad holdt seg til anbefalingene som har vært. Foto: Privat

For Hustad sin del så hadde han pappaperm fra desember 2019 til august 2020 så han var uansett ikke på jobb da Covid-19 «stod på» som verst. Etter pappapermen bar det tilbake til klinikken hvor han nå har jobbet i 8 år, men Hustad ønsket å tilby flere hjelp derfor valgte han å starte en online klinikk - Smartcoach.nu.

– Det er smärt som i smerte, ikke smart som at jeg er intelligent, sier Hustad.

Hvordan kan han «fjerne» via teams?

Mange har lurt på hvordan han kan hjelpe noen som plages med smerter i kroppen via telefon og teams-samtaler. Hvordan kan han vite hva som er galt dersom han ikke tar på pasientene og kjenner?

– Hvis en pasient går til 10 terapueter eller leger og ber de finne ut hva som plager han uten å fortelle noe så er det garantert stor uenighet i hva som er galt. Kanskje 10 forskjellige svar. Jeg mener magisk hender er overvurdert. For meg er det viktigste hva pasienter forteller. Hvor gjør det vondt når forskjellige bevegelser blir utført.

Pasienten må i samtaler med han, bevege seg og forklare hvordan ulike bevegelser føles.

– Det viktigste for å kunne undersøke og legge en tilrettelagt plan for hver enkelt pasient er pasientens egen fortelling. Det er selvsagt ikke alle problem som kan løses. Jeg behandler ikke akutte skader, min jobb omhandler mer langvarig smerte.

Det viktigste for å kunne hjelpe en pasient er pasientens fortelling om hvordan kroppen føles. Og det kan gjøres online. Foto: Privat

Hvis man strekker en leggmuskel løpende etter reinen som nettopp stakk av gårde med halve blomsterbedet så er ikke Hustad mannen å kontakte. Skulle du derimot etter å ha sittet på hjemmekontor det siste året og begynt å merke smerter i kroppen så kan Hustad være behjelpelig.

Pasientene er overrasket

Hustad forteller at tilbakemeldingene fra hans online pasienter er nærmest utelukkende positive. De aller fleste er svært overrasket over at de opplever gode resultater uten at noen har har tatt på de. Hustad analyserer hver enkelts bevegelsesmønster, og setter opp en individuell plan ut i fra det.

Folk sliter med veldig mange forskjellige smerter. Det være seg knær, nakke, rygg, hofter og gjengangeren korsryggen. Ifølge smärtcoach Hustad så er korsryggproblemer den livsstilssykdommen som koster mest penger i verden innen helseplager.

– Vi har steinaldergener som prøver å tilpasse seg en Armanidress-verden. Kroppen vår er ikke skapt til å være stasjonær.

Hustad prøver å trene steinarldergenene sine så ofte som tiden tillater det. Foto: Privat

Tips til hjemmekontor

– I disse dager har mange hatt og har hjemmekontor. Har du noen tips folk kan tenke på?

– Mange tror at posisjonen de sitter/jobber i er synderen når smerter oppstår, men det er det ikke. Ser vi på forskning så er det ingen klare svar på at noen arbeidsposisjoner er bedre eller dårligere enn andre. Erfaring tilsier at de som får vondt er de som sitter statisk. Problemet er ofte ikke posisjonen men mangelen på variasjon.

Endringer i rutiner er ganske vanlig når man begynner med hjemmekontor, som for eksempel sittestillinger eller hvor mye bevegelse man har i løpet av dagen. Alle har hørt at man bør bevege seg regelmessig, men det er lett å glemme at en vanlig dag på kontoret inneholder en del bevegelse.

– Man beveger seg til jobb, kanskje opp noen trapper, til møter, til lunsj, og så hjem. Det er ingen treningsøkt, men for kroppen kan det være en stor forskjell på lite og ingen bevegelse. Med bevegelse minsker man sjansene for at smerter skal oppstå. Spesielt i lengden.

På YouTube prøver Hustad å legge ut en video i uken med tips og triks som kan hjelpe den vanlige mannen og kvinnen i gata til å minske risikoen for å oppleve smerter i ledd og muskler. Dessverre så tar jobben mye tid og livet som småbarnsfar gjør at han rett og slett ikke har tid til å produsere ukentlige videoer.

– Dessverre så blir publiseringen av videoer på YouTube litt sporadisk.

Hjelper gjerne flere pasienter

Hustad som er født i Sødertelje og gått på svensk skole i Tyskland som 7-åring snakker flytende svensk, noe han holder seg til i alle videoene har publiserer. På tross av det så har han flere norske pasienter enn han har svenske.

Bare i Hammerfest har Hustad 15 pasienter, men han har kapasitet til enda fler og ønsker nye pasienter velkomne.

– Hvis noen har noen spørsmål, lurer på noe, eller ønsker å få satt opp en tilrettelagt plan så er det bare å kontakt meg, sier Hustad, som for ordens skyld snakker flytende norsk også dersom noen er redde for å ikke forstå svenske ord.

Smärtcoach Tim Hustad kan følges og kontaktes på følgende sosiale medier

Smartcoach.nu

Facebook

YouTube

Instagram