Hammerfestingen

Åste Innleggen lever store deler av året ute i telt. Stadige ekspedisjoner der målet er å kjenne på egen mestring. Hun blogger om sine opplevelser på nettstedet «Turjenter.no», har egen Instagram- konto der hun blant annet har satt fokus på utfordringer hun møter som jente på tur. Hvordan å takle det å ha mensen, er ett av disse temaene. Foto: Privat

Menstruasjon skal ikke stoppe turlysten:

– Vi må tørre å snakke om tur-tabuene

Åste har tråkka Norge på kryss og tvers. Fra basen i Øvreveien i Hammerfest planlegges stadig nye eventyr, og i år har Sørøya vært en favoritt.

Hammerfestingen
Hammerfestingen AS

Publisert:

Korona-epedemien satte en effektiv stopper for Åste Innleggens (29) forsøk på å krysse Finnmark i mars måned. Ved Levajok kasta hun inn håndkleet og vendte nesa hjemover i bil. Vel hjemme pakket hun pulken før hun i mai krysset Sørøya på langs.

«Superkjærringer»

Turen, er hva hun kaller en kosetur der sekken eller pulken inneholder masse mat, energidrikke og denne gang en drone hun bruker til foto.

Foto: Privat

– Jeg, min venninne Jeanette Tvedt Mortensen og hundene våre hadde en fantastisk firedagerstur på ski fra Akkarfjord til Hasvik, sier Innleggen.

Annonse

Hun forteller at de hadde kjempevær fra begynnelse til slutt, men at Sørøya ga den vante turjenta mer motstand enn hun på forhånd ventet.

– Vi gikk med utstyret i pulk, noe som gjør frakt av utstyr lettere, men Sørøya hadde et utfordrende terreng med noe bratte stigninger. I «Lotre-bakken» nærmest krøp vi opp, og på toppen satt det to karer som ville kjenne på vekta av pulken. Etter å ha løftet pulken erklærte han ene karen oss som «superkjærringer», ler Åste Inleggen.

Kroppshår og mensen

Hennes siste tur gikk også til Sørøya, med to døgn i telt for Innleggen og Tvedt Mortensen

– Vi hadde flotte dager på nordre del mot Fyrvokterveien, en tur som når været er bra er en ypperlig begynnertur for jenter som ønsker å ta opp turgåing, sier Innleggen

Annonse

For hun er opptatt av at flere jenter skal komme seg ut på tur. Hun er selv ambasadør for konseptet «Turjenter», der hun sammen med altajenta Guro Krempig, som er kjent fra Finnmarksløpet og NRK-serien «Villmarksbarna», fronter jenter som går på tur og deres utfordringer.

Foto: Privat

– Da jeg googlet «mensen og tur» i fjor, fant jeg ingen ting om temaet. Jeg skrev derfor et innlegg om det å ha mens på tur, hva det kan gjøre med humøret ditt, og litt om kroppshår og andre ting som til nå har vært regnet som tabu-belagte tema i tursammenheng, sier Åste Hun poengterer at mensen ikke er noe hinder fra å gå på tur.

– Du skal spise, sove og gå godt

Dette er et mantra for Inleggen, og handler rett og slett om å legge til rette for en behagelig tur ved å bli kjent med utsyret du har.

– Både sekk, telt, sko, sovepose og brenner bør testes hjemme i hagen eller i nærområdet. Sett opp teltet, legg deg i soveposen, gå litt i skoene med sekken på og øv deg litt i terreng med full oppakkning før du legger ut på lengre turer. Bli trygg på utstyret før du drar, er kort og godt rådet jeg gir jenter som ønsker å prøve turlivet, sier hun, men legger til at man ikke trenger skaffe dyrt utstyr i startfasen.

– Lån av venner eller gjennom utstyrsentralen til kommunen. Eller gå på nett og se hva du kan kjøpe brukt. Til å begynne med kan du dra på kortere turer, for eksempel bare ta en tur til Forsøl eller et annet sted der du har mulighet til å dra hjem om ting ikke fungerer, sier Innlegg.

Hun råder folk til å avvente innkjøp av dyrt utstyr.

Annonse

Konstrastene mellom sommer og vinter på Sørøya er store. Her bilder fra mai, da hun gikk fra Akkarfjord til Hasvik, samt bading i Gamvik i juli. Foto: Privat

– Når du kjenner at du liker turlivet, kan du over tid skaffe eller bytte utstyr som passer ditt bruk, men da anbefaler jeg å satse på kvalitet. Vær heller ikke redd for å spørre erfarne jenter som blogger eller har Instagram. Jeg svarer jevnlig på spørsmål fra jenter som lurer på ting, sier hun.

Mat må man ha

Innleggens tips til mat i sekken er en middag per dag, samt at man satser på innkjøp av tørrmat.

– Men man kan godt ha med en litt ferskere middag til første kvelden, en gryterett med ferdig stekt kjøttdeig og litt tilbehør, sier hun.

Selv spiser Innleggen bare to måltider per dag.

– Det er noe man venner seg til, men det er selvsagt individuelt hva man må ha med av mat. Til andre måltider tar jeg med grøt eller polarbrød med litt pålegg. Og snop til dessert er god motiavsjon, sier hun.

For nybegynnere anbefaler Åste Innleggen en maksvekt på mellom femten og tjue kilo i sekken.

Familiens siste tilskudd, valpen Tÿr. Foto: Elisabeth Muotka Johnsen

Ny gutt i juli

Hjemme i Øvreveien ligger familiens nye medlem, ni uker gamle Tÿr.

– Han er en malamut, som er et utpreget flokkdyr. Min kjæreste Even Enochsen og jeg er også flokk, men meningen er at han og våre to andre hunder Bison (11) og Arja (4), skal ha selskap i hverandre ute i hundegården, avslutter hun.