Hammerfestingen

Vil ha mer sand på lekeplassen

Aslak (6,5) og Daniel (3) trives svært godt på lekeplassen som ligger mellom Stjerneveien, Måneveien og Nordlysveien på Prærien. Men det krever at foreldrene er med og passer på, og hjelper til når de ikke kommer seg opp til lekeapparatene på grunn av manglende sand. Foto: Jonathan Jæger

I tre år har Malen Juliussen forsøkt å få kommunen til å fylle på mer sand på lekeplassen utenfor Stjerneveien.

Hammerfestingen
Hammerfestingen AS

Publisert:

Sist oppdatert: 25.07.2020 kl 14:57

Annonse
Annonse
Annonse

Når Aslak (6,5) leker på lekeplassen utenfor Stjerneveien, er mamma Malen Juliussen nødt til å være med.

– Det første året han var her, så silte han ned sklia, landet på bena også klarte ikke knærne å holde ham, slik at han styrta fremover og landet på magen, sier Juliussen.

Hun forteller at hun i tre år har forsøkt å få kommunen til å fylle på mer sand på lekeplassen.

– Det er for høyt opp til alle apparatene, unntatt snurredissa. Ser man på dissestativet så ser man hvor sanden skulle vært, sier hun.

Daniel (3) har funnet på sin egen måte å komme seg opp til sklia på, da trinnene er langt fra hverandre. Foto: Jonathan Jæger

– Det er kjempehøyt

Alle tre årene har hun meldt inn om saken på fiksgatami.no.

– Uten at vi hadde snakket sammen om det, ble jeg oppmerksom på at Hege Lundmark også hadde meldt inn om lekeplassen på nettstedet, sier Juliussen.

Lundmark er på lekeplassen sammen med barnebarnet Daniel (3), som trenger hjelp av bestemor for å komme opp til sklia.

– Det er kjempehøyt. Lekeplassen er beregnet for barna, men de minste ungene kommer seg ikke opp. Det blir så høyt at man ikke tør å la de dra hit alene, sier hun.

Han synes det er godt at bestemor Hege Lundmark passer på, for det blir noen fall underveis. Foto: Jonathan Jæger

Fikk ny benk

Juliussen og Lundmark forteller at enten får de til svar fra kommunen at sanden må luftes, eller så har de ikke fått svar i det hele tatt.

– Jeg forstår ikke helt om de mener at sanda skal lufte seg selv, eller om de skal gjøre det. Og om de skal det, når kommer de? Og hvordan blir det seende ut igjen etter en vinter med tung snø? spør Lundmark.

Juliussen forteller at hun heller ikke forstår hva kommunen mener med lufting.

– Det har bare blitt verre og verre for hvert år, men jeg vet at de har sett meldingene. For i fjor da jeg sendte inn melding om sanda, gjorde jeg de også oppmerksomme på at benken som sto her var råtten. Det var noen ungdommer som hadde sparket den i stykker, og til slutt lå den som pinneved her. Den ble tatt vekk i fjor, og i år har vi ny benk. Men sanda har de ikke gjort noe med, sier hun.

Lekeapparatet som er ment for små barn, blir for høy for de minste. Malen Juliussen mener at slik som den står nå, er det en fin høyde for henne slik at hun akkurat klarer å stå. Foto: Jonathan Jæger

– En samlingsplass

Juliussen synes det er trist å måtte mase på kommunen.

– Det er ikke koselig å måtte klage, men jeg vil jo at lekeplassen skal være et fint sted, og at det skal gå an å sende ungene hit uten å være redd for at de skal brekke noe fordi det er så høyt ned fra apparatene. Lekeplassen er en samlingsplass for unger fra Nordlysveien, Måneveien og Stjerneveien, og det er mange som er her og leker, sier hun, og påpeker at man kan dra til Alta for å se hvor fine lekeplasser de har der.

– Jeg tror ikke det er kjempedyrt å kjøpe sand, det er ikke finsand slik som det var på Rådhusplassen før heller, det er mer fin grus. Så noen lastebillass med sand burde vi ha råd til, sier hun.

– Må gjøre tiltak

Leder i Park, idrett og friluftsliv, Reidar Næss forteller at rutsje-apperatet er montert for høyt, og at det fører til at det blir manglende sand under.

– Vi har vært en gang og trekt sanda tilbake, slik at det ble høyt nok igjen. Sanda som er der blir presset utover, og da må det fylles på med mer, sier han.

Næss tror at en løsning kan være å bygge en kasse rundt selve rutsje-apperatet.

– Hvis vi skal ha nok sand på hele lekeplassen, må vi kjøre fem-seks lastebillass. Derfor kan en løsning være å bygge en ramme, så man sikrer de som kommer ned fra rutsjebanen. Det skal være nok fallsikring, og det er det ikke akkurat nå, sier han.

Næss forteller at de andre lekeapperatene skal ha nok sand.

– Apperatene er merket med piler hvor sandnivået skal være, og sist jeg var involvert var det riktig på alle bortsett fra rutsjebanen. Vi er nødt til å finne ut av det og gjøre tiltak, det er det ingen tvil om. Jeg kommer til å sjekke det og og få levert sanda der, sier han.

På spørsmål om hva som menes med at sanden må luftes, forklarer han at de må gå over med en jordfreser for å snu sanden.

– Det er noe man må gjøre av og til, ellers trykkes sanda sammen. Nå er det nesten en halv meter ned til sanda fra rutsjebanen, men den er og montert litt for høyt. Man skal se metallet på dissene, for der er pilene som markerer hvor sandnivået skal være, sier han.